En smak av Roslagen

Nektar samlas flitigt in av våra honungsbin i blommande ängs- och hagmark, därför får honungen som vi säger en smak av sommar. Till hösten samlas honungsbin ibland nektar in från ljungen som blommar i skogarna, då kan vi kanske få njuta av hösthonung.

Honungen slungar vi innan vi tappar upp den på burk.

/0c009e1a-58d2-4868-aa85-56b5f964bc54.jpeg

Pollen bär bina med sig hem till kupan, i så kallade byxor på bakbenen, för att få protein. Överskottet har vi planer på att ta hand om och då samlas de in och torkas för att sedan ätas t ex på gröten eller i yoghurten.

Bivaxet som de också tillverkar och bygger med, ska vi bara ta en liten del av. Vaxet använder vi till att tillverka bivaxdukar. Men det mesta återvinns och smält ned till nya vaxkakor som bina kan bygga vidare på till nästa säsong.

Vi planerar att producera för husbehov:
Honung, kakhonung, salva, pollen och bivaxdukar.

/ad09352c-7ec4-499b-82f7-5bd7dda4e4e3.jpeg

"Sedan urminnes tider har människan använt honung för hälsans skull. En burk honung är det bästa husapoteket." Läs mer här!

Honung är också en fantastisk produkt att ha i matlagning, bakning och mycket mer.

Svenska Bins hemsida finns mkt informativ fakta om bin, honung och hälsa. Vi stöder dem genom att vara medlemmar.

Andra bra hemsidor för oss biodlare är honungskollen där ... Friskabin är Sveriges gemensamma plattform för bihålas. en plattform 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.